Implementatie 8-jarige baggercyclus

Lees online  |  Afmelden
 
  Agrarische nieuwsbrief
 
Waterschap Hollandse Delta
 
 
20 december 2018
 
Vooraf
Het algemeen bestuur heeft op 28 september 2017 de nieuwe uitgangspunten voor Baggeren vastgesteld. Tijdens de agrarische bijeenkomsten in februari en maart 2018 heeft u input gegeven over mogelijke uitwerking hiervan. Het dagelijks bestuur heeft in november de uitwerking vastgesteld. In deze nieuwsbrief vindt u de wijzigingen.
Implementatie 8-jarige baggercyclus
Vanaf 2019 wordt de overstap gemaakt naar een nieuwe cyclus van baggeren van om de 8 jaar. Deze overstap is zorgvuldig voorbereid. Het betekent dat de baggervakken voor 2019 over acht jaar weer aan de beurt zijn (Zie onderstaande kaart).
 
Bovendien starten we op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee met jaarrond baggeren. Uiteraard rekening houdend met regelgeving rondom flora en fauna. Hiermee willen we beter aansluiten op de bedrijfsvoering. Vanaf 2020 geldt deze werkwijze voor al het landelijke baggeren op alle eilanden. Verder vooruitkijkend
naar de komende jaren betekent het dat in 2020 op Goeree-Overflakkee landelijk niet gebaggerd wordt. Verdere uitwerking volgt nog.
baggeren
De grote watergangen vallen onder de Kader Richtlijn Water. Deze
watergangen worden buiten de cyclus om beoordeeld en gebaggerd indien noodzakelijk. Vooralsnog blijven de baggervakken ongewijzigd maar veranderen de jaartallen.
baggerekaart 2019
Vergoedingen
In het nieuwe beleid wijzigt de vergoeding voor ontvangst van grote hoeveelheden bagger. Bij grote hoeveelheden bagger krijgt degene die de bagger ontvangt, een vergoeding voor de inspanning om deze bagger te verspreiden over het perceel. Momenteel moeten bedrijven BTW afdragen over deze vergoeding. Het waterschap compenseert deze afdracht door de vergoeding voor bedrijven feitelijk met 21% te verhogen. Daarmee houden zij de genoemde bedragen in het beleid netto over.
bagger
op de kant, binnen het gebied
Bagger
Duurzaamheid is belangrijk voor het waterschap bij het uitvoeren van baggeronderhoud. Daar wordt invulling aan gegeven door zoveel mogelijk bagger binnen een gebied op de kant te leggen. Dit met de gedachte dat (grond)stoffen binnen een gebied blijven en het aantal transportbewegingen wordt geminimaliseerd.
Wanneer er geen mogelijkheid is om de bagger direct op de kant te zetten, zal in overleg met de ontvangstplichtige gezocht worden naar mogelijkheden om de bagger op hetzelfde perceel af te zetten op een plek waar dat wel mogelijk is of wordt gekeken naar de mogelijkheid om bagger af te zetten op een ander perceel van dezelfde eigenaar.

Als dan alsnog blijkt, dat afzet niet mogelijk is of wanneer dit niet kosteneffectief is, wordt onderzocht of afzet op een nabijgelegen perceel van een andere eigenaar mogelijk is. Pas als dit niet mogelijk blijkt, vervalt de bagger aan de aannemer.


Mogelijkheden bij het afzetten van bagger
baggeren
Uitgangspunt bij het afzetten van bagger is dat de kosten laag blijven.
  • Direct op de kant op het perceel van de aanliggende eigenaar;
  • Op een ander gedeelte van hetzelfde perceel van de aanliggende eigenaar waar wel ruimte is om bagger te ontvangen;
  • Op een nabijgelegen perceel van de eigenaar waar wel ruimte is om bagger te ontvangen;
  • Op een nabijgelegen perceel van een andere eigenaar;
bij plannen van derden
Onderhoudsplicht
Bij het nieuwe beleid komt de onderhoudsplicht bij aanpassingen aan de sloot (hoofdwatergang) door derden (bijvoorbeeld wanneer u een sloot gaat graven of verbreden) standaard bij de initiatiefnemer te liggen. In het oude beleid werd het onderhoud in bepaalde gevallen standaard door het waterschap gedaan. Via de vergunning worden afspraken over het onderhoud vastgelegd worden. Het uitgangspunt is dat de aanpassing die u maakt in het watersysteem (uiteraard altijd na toestemming in de vorm van een vergunning van het waterschap) ook door u zelf onderhouden worden.
Innovaties bij baggeren
Innovatie is een van de speerpunten van het waterschap. Onderzocht wordt of innovaties kunnen bijdragen aan het verbeteren van het baggeren. Op dit moment zijn er 2 pilots. Zo wordt onderzocht of bagger ingezet kan worden als bouwstof bij een dijkversterking.
Bij inspecties aan de Keen zijn waterdrones ingezet. Deze waterdrone, ook wel aquatic drone genoemd, brengt de waterbodem verder in beeld. Eerder onderzoek naar de waterbodem en bagger in dit deel van de Keen toonde aan dat er ondefinieerbare objecten in de bagger liggen. Niet duidelijk is echter of dit bijvoorbeeld fietsen of koelkasten zijn of explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
baggeren
Waterdrones kunnen in de toekomst mogelijk breder ingezet worden bij het bepalen van de baggermethode en het baggervolume.


Enkele praktische aandachtspunten
baggeren
Schouwstrook vrijhouden
In het jaar van het onderhoud moet de schouwstrook vrijgehouden worden. Als de schouwstrook vrij is kan de aannemer sneller, makkelijker en goedkoper het werk uitvoeren. Nadat er gebaggerd is en alle andere jaren kan de schouwstrook zoals aangegeven in de algemene regels beteeld worden met éénjarige gewassen of gras. Het niet vrijhouden van de schouwstrook leidt jaarlijks weer tot veel onrust.
baggeren
5-dagenregeling
Nadat de gewassen van het land zijn en het land direct na het baggeren bewerkt en ingezaaid moet worden, kan er een aanvraag worden gedaan voor de 5-dagenregeling.

De aannemer komt dan binnen 5 dagen bij u baggeren. Dit is een service, zodat u in de bedrijfsvoering zo min mogelijk hinder ondervindt.

Kijk op www.wshd.nl/baggeren voor de regels en voorwaarden. 
Lees meer
Aannemer
Wanneer uw perceel in 2019 aan de beurt is om te baggeren, zal de aannemer contact met u zoeken.

De aannemer bespreekt dan de manier van uitvoeren en de locatie waar de bagger op de kant kan.

Wilt u al eerder contact dan kunt u ook zelf contact opnemen met de aannemer.
 
 
 
  
  
 


Lees meer
Contact
Waterschap Hollandse Delta
Handelsweg 100
2988 DC Ridderkerk

Hebt u een vraag, melding of klacht? U bereikt ons via: 0900 - 2005005 of 2005005@wshd.nl
Volg ons
Facebook   Twitter   Linkedin   YouTube
Afmelden
Gegevens aanpassen
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven op onze website www.wshd.nl